Nieuws

Onkruid in de Harderwijker Courant

Julian

May 18th, 2022

HARDERWIJK In zijn jeugd was Harderwijk de festivalstad van de regio met Nachtbrakers, LaLa Land, Oh Deer! Festival, Dive Festival en Aaltjesdagen Dance Festival (ADF) als publiekstrekkers. Die feesten zijn er allemaal niet meer. Daarom heeft Jort Brink de handschoen opgepakt en Stichting Onkruid opgericht. 
 
,,We hadden in Harderwijk heel mooie festivals en stonden in de regio aan de top, maar alles is tegelijk stil komen te staan, al ruim voor corona. Er zijn nog wel feesten voor mensen die houden van Hollandse meezingers. Wij geloven dat er ook een groot publiek is dat andere, meer alternatieve feestjes leuk vindt’’, zegt Brink (31), die ook zelf al langere tijd feesten organiseert. ,,Vaak doe ik dit in mijn eentje, met wat hulp voor de opbouw. Ik organiseerde feestjes in Estrado, in Sir Jack en in de Mac. Het laatste feestje dat ik gegeven heb was in de zomer op Strand Horst. Dat was een groot succes en er kwamen meer dan 100 mensen op af. Dit deed ik vooral voor de Underground scene, zodat mensen niet naar Amsterdam of Utrecht hoeven te gaan om de sfeer te proeven. De laatste keer zeiden de mensen die meehielpen dat we daar meer mee moeten doen. Toen heb ik iedereen bij elkaar geroepen en heb ik mijn idee op tafel gegooid: Harderwijk heeft een nieuwe stichting nodig die weer gaat oppakken wat er voorheen in Harderwijk was.’’ 

Bij de eerste vergadering op 22 augustus is Stichting Onkruid ontstaan. Onkruid zit altijd een beetje in de weg maar is ook mooi, vindt Brink. ,,Wij willen met onze wat alternatieve muzieksmaak een brede doelgroep bereiken. Mensen laten samenkomen en ze uit de realiteit van het dagelijks leven halen. Dit doen we met een groepje van acht man.’’ Bij het zoeken naar een locatie kwamen ze terecht bij ‘culturele broedplaats’ de Mess. ,,Margriet van Sleen van stichting Underground zei tegen ons: ‘We vroegen ons af waar jullie al die tijd waren, maar daar zijn jullie eindelijk, de opvolgers van stichting Underground’.’’ Het sein stond daarmee op groen voor het eerste festival bij De Mess: Enter the Simulation, op zaterdag 26 maart. Van 14.00-24.00 uur spelen die dag ongeveer 15 bands en acts. ,,Dit zijn o.a. Money & the man (rock & roll), Frathouse (hiphop) en Gravel Pitt (garage blues). We krijgen subsidie van Stad als Podium, zodat de entree gratis is. Als stichting willen we een festival dat voor iedereen toegankelijk is. Om de onkosten weg te werken proberen wat te verdienen met de drankomzet en meerdere foodtrucks. Het decor bouwen we zelf, hiervoor geeft de Mess ons een plek.”

Er worden twee stages gebouwd: een main stage met algemenere muziek voor ouder publiek binnen en een buiten stage Next level echt voor de jeugd. Hier hoor je harde elektronische muziek. Er is ook een kidscorner met tv’s en spelcomputers en het Filmhuis komt langs. ,,We hopen op 500 bezoekers en houden ons aan de dan geldende regels.’’

Onkruid wil per jaar drie festivals organiseren: naast de lente-editie, een zomerfestival op de Wijde Wellen en een Oud & Nieuw feest. 

Interessant voor jou